نقش آنالیز در دیجیتال مارکتینگ

بعد از اینکه اهمیت انواع روشهای مارکتینگ و پیاده سازی آنها در واحدهای بازاریابی و فروش مشخص شد نوبت آنالیز و تحلیل دادهها و اطلاعات است. کاملا روشن است که وقتی هر نوع تبلیغاتی انجام میشود لازم است نتایج مربوط به آن تبلیغ بررسی و تحلیل شود و دیجیتال مارکتینگ حتی این امکان را فراهم کرده که لحظه به لحظه بتوانید مراحل کار را مشاهده کرده و تحت نظر داشته باشید.
ارزیابی اطلاعات و گزارشات در تبلیغات سنتی و دیجیتال
خوب است بدانید آنالیز فقط مربوط به دادهها و نتایج پایانی یک پروژه نیست و پیش از شروع کار و در تمام مراحل اجرا آنالیز و تحلیل بسیار مهم و تعیین کننده است.
کمپینها و تبلیغات تلویزیونی، رادیویی و بنرهای سطح شهر را درنظر بگیرید. در ابتدا باید دادههای مربوط به محل و بستر تبلیغات را بررسی و آنالیز کنید، اینکه چقدر از بازار هدف شما در این فضا وجود دارد و چه نوع تبلیغاتی بازدهی بیشتری دارد. آنالیزهای پیش از اجرا به شما کمک میکند تا اجرا را در سطح بالایی انجام داده و نتایج درخشانتری به دست آید.
باید متوجه شوید که در محدوده مورد نظرتان جایگاه کدام بنرها خوب است و بازدید کننده بیشتری دارد، پخش آگهی تلویزیونی شما در چه ساعتی و قبل یا بعد از چه برنامهای بیننده بیشتری خواهد داشت. همه این اطلاعات در نتیجه آنالیز و تحقیق درست و به موقع به دست میآیند. از طرفی دیگر باید به کمک روشهای مختلف در طول و پس از اجرای کمپین تبلیغاتی مراقب نتایج و بازخوردها باشید.
چرا آنالیز و ارزیابی ضروری است؟
اولین آوردهای که داده کاوی این اطلاعات برای شما دارد این است که از تکرار اشتباهات در آینده جلوگیری میکند. هر مسئلهای که باعث شده تا کمپین شما بازدهای کمتر از انتظاری داشته باشد باید مورد بررسی قرار گیرد و درآینده و در کمپینهای بعدی مراقب این مشکلات بود.
یکی از برتریهای دیجیتال مارکتینگ نسبت به بازاریابی سنتی این است که لازم نیست تا پایان کمپین برای پیدا شدن مشکلات و رفع آنها برای کمپینهای آینده صبر کنید بلکه در هر مرحلهای داده ها و گزارشها میتوانند به شما کمک کنند تا مشکلات و نواقص احتمالی را شناسایی کرده و به دنبال رفع آنها باشید. این امر باعث میشود تا از ضرر و زیانهای پیش آمده تا حد زیادی جلوگیری شود.
در پایان هر کمپین جمع آوری دادهها از ضروریترین کارهاست که باید سریعا انجام شود و پایان کمپین پایان کار نیست بلکه شروع مرحله بعدی یعنی آنالیز است.
تاثیر آنالیز بر کسب و کار شما
بدون آنالیز ارتقاء و پیشرفت کسب و کار سرعت و قدرت چندانی نخواهد داشت. هر کسب و کاری باید اطلاعات مربوط بخشهای مختلف کار خود را به تیم مربوطه به جهت آنالیز و تحلیل تحویل دهد. خوب است بدانید آنالیز فقط مربوط به کمپینهای تبلیغاتی نیست، تولید و عرضه محصول و خدمات نیز به آنالیز بازار و محصول نیاز دارد. این تحقیقات است که میتواند به تدوین استراتژیهای ارزشمند و هدفمند کمک ویژه و به پیشرفت بیزینسها خدمت بزرگی کند.
اندازه گیری نرخ بازگشت سرمایه یا ROI یکی از مواردی است که به کمک آنالیز اطلاعات به دست میآید. آنالیز دادهها به شما کمک میکند تا متوجه شوید چه میزان از سرمایه و هزینهها بازگشته و سرمایه ای که صرف کار شده است چه میزان پیشرفت و بازدهی را با خود به همراه داشته است.
از طرفی دیگر اهداف و تارگتهایی که مشخص کردهاید نیز دارای اهمیت هستند و آنالیز نتایج میتواند به شما کمک کند تا متوجه شوید چقدر به اهداف نزدیک شدهاید و اگر فاصله زیادی دارید دلیل آن را پیدا کنید.
آنالیز به کسب و کارها کمک میکند تا بر مشتریان خود نظارت داشته باشند. آنالیز رفتار مشتری به شما کمک میکند که سلیقه و علاقه بازار هدف را بهتر و بیشتر بشناسید و به طبع رفتاری مناسب با سلیقه مشتری داشته باشید.
ابزارهای آنالیز دیتا در دیجیتال مارکتینگ
آنالیز و تحلیل داده و نتایج همزمان احتیاج به دانش و ابزار دارد. در دنیای دیجیتال مارکتینگ ابزارهای مختلف و کارآمدی وجود دارند که به خوبی سایت و اپلیکیشنهای مختلف را تحت نظر دارند و به شما ریزترین گزارشها راجع به جزئیات کار را ارائه میدهند.
ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس با استفاده از لینک های UTM به شما کمک میکنند تا بفهمید مخاطب از کجا وارد سایتتان شده و حتی این امکان برای شما فراهم میشود که متوجه شوید لینکی که در سایت و صفحهای دیگر قرار دادهاید توسط چند مخاطب کلیک شده و پیرو آن به سایت شما وارد شده اند.
از دیگر گزارشهای مهم گوگل آنالیتیکس میتوان به تعداد بازدید روزانه، میانگین سنی و جنسیت کاربران و تشخیص پرسودترین تبلیغات اشاره کرد.
از ابزارهای ضروری هر وبسایت میتوان به گوگل آنالیتیکس Google Analytics نام برد و در سوی مقابل برای اپلیکیشن ها فایربیس Firebase پیشنهاد میشود. مکمل این ابزارها ابزارهایی هستند که بصورت کیفی و تصویری از رفتار کاربر در سایت و اپلیکیشن، فیلم یا نقشه حرارتی در اختیار ما قرار میدهند مانند ابزار معروف هات جر Hotjar .
بنابراین اگر قرار باشد مدیران بازاریابی تنها یک ابزار یاد بگیرند بطور قطع این ابزارهای آنالیز و ارزیابی را پیشنهاد میکنم زیرا باعث میشود بر کل تیم دیجیتال مارکتینگ احاطه داشته باشیم.
مراحل ارزیابی اطلاعات بازاریابی
در مرحله اول بعد از مشخص کردن اهداف و متریک های کلی سازمان باید به جمع آوری اطلاعات بپردازید. همانطور که پیش از این گفته شد فرقی نمیکند در کدام بخش از کار مشغول جمع آوری اطلاعات هستید. مرحله تولید یا عرضه محصول، تبلیغ و ریبرندینگ، اولین کار شما جمع آوری اطلاعات است.
بعد از جمع آوری اطلاعات نوبت به اندازه گیری داده هایی است که جمعآوری شده و سپس نوبت به آنالیز آنها میرسد و دوباره باید این پروسه تکرار شود. باید بدانید این پروسه نباید متوقف شود و به صورت پیوسته باید آنالیز انجام شود.
مثال کاربردی برای یک فروشگاه اینترنتی در این زمینه میتواند تعریف بازدید و فروش هفتگی به عنوان متریکهای اساسی کسب و کار باشد. پس از این نیاز هست برای واحدهای مختلف مانند سئو و شبکه اجتماعی متریکهای جزیی تری مانند افزایش فالوور و رتبه کلمات کلیدی در گوگل را مشخص کنید و ابزارهای آنالیز هر کدام را بیان کنید و حداقل بصورت هفتگی اطلاعات را در گوگل شیت یا اکسل درج کنید.
ابزارهای آنالیز رقبا
علاوه بر آنالیز کار و بیزینس خود یکی از کارهای مهمی که باید انجام شود آنالیز بازار و رقبا است. تحلیل و آنالیز رقبا به شما کمک میکند تا دید خوبی نسبت به فعالیتهای مجموعه ها و کسب و کارهای دیگر داشته باشید. همین دید به دست آمده میتواند به شما در تدوین استراتژیهای سازگار با بازار و پیشی گرفتن از رقبا کمک کند.
به کمک تحلیل رقبا میتوانید متوجه شوید رقبای اصلی شما چه کسانی هستند، آیا رقبای غیرمستقیمی دارید یا خیر و فعالیت آن رقبا چگونه بر بیزینس شما تاثیر دارد. آنالیز رقبا به شما در شناخت نقاط قوت و ضعف آنها کمک میکند و سبب میشود تا فرصتها و تهدیدها را به خوبی بشناسید و برای پیشرفت از آنها استفاده کنید.
از معروفترین ابزارهایی که برای آنالیز رقبا یا بنچ مارک کردن کسب و کارهای خارجی استفاده میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- Alexa
- Similarweb
- Ahref
- Moz
بطور معمول شرکتهای بزرگ بصورت ماهانه در موضوعات زیر رقبا را زیرنظر دارند:
- نوع تبلیغات
- همکاری با ارگانها و شرکتهای دیگر
- خدمات و محصولات جدید
- افزایش فالوور و بازدید
- رتبه کلمات کلیدی در گوگل
- تعداد نصب اپلیکیشن
- رضایتمندی مشتریان
دیدگاهتان را بنویسید