برند کارفرمایی چیست؟ با ابزارهای دیجیتال مارکتینگ چطور برندسازی کنیم؟

هر سازمانی با توجه به فرهنگ و رویکردهای خود ظاهر و قوانینی دارد که ویژگیهای سازمان را شکل میدهد. همین ویژگیهای سازمان هستند که تصویری از شرکت و برند در ذهن شرکا، کارمندان و متقاضیان کار ایجاد میکنند.
هرچه برند کارفرمایی سازمان شما مثبتتر باشد افراد بیشتر و متخصصین حرفه ای تری تمایل به همکاری با شما دارند و محیط کار شما به عنوان محیطی مناسب برای کار کردن به شمار میآید.
ساختن یک برند کارفرمایی میتواند سازمان شما را در جذب نیروهای حرفه ای و متخصص موفق سازد. زیرا مجموعهای که برند کارفرمایی قویتری داشته و نیروی انسانی برایش ارزش و اهمیت داشته باشد محیطی مناسب برای کار کردن است و می تواند در جذب نیروی کارآمد موثر باشد.
برندکارفرمایی میتواند به شکلگیری زیرساختهای صحیح و اصولی برای تدوین استراتژیهای موثر برای جذب نیرو کمک کند.
این روزها جذب نیروی کارآمد یکی از دغدغههای اصلی سازمانها به شمار میآید، نیرویی که بتواند سازمان را در پیشبرد اهدافش کمک کند، حرفه ای و خلاق باشد و با مهارت و استعدادش قدمهای موثری در سازمان بردارد. بسیاری از برندها و شرکتها برای جذب چنین نیرویی تلاش میکنند و با یکدیگر رقابت میکنند. حالا برندکارفرماییست که میتواند برتری لازم برای جذب این نیرو را فراهم سازد.
از شبکه های اجتماعی دوری نکنید
شرایط حال حاضر جوامع و پیشرفتهای موجود باعث شده است که سازمان شما علاوه براینکه در معرض دید کاکنان خود است شاهدان دیگری نیز داشته باشد. شبکههای اجتماعی باعث شده تا بسیاری از افراد دیگر جامعه و مشتریان شما سازمانتان را بهتر و بیشتر دیده و بشناسند. اگر شما سازمان، شخصیت و برند کارفرمایی خود را متناسب با خواسته و قوانینتان تعریف و معرفی نکنید احتمالا به واسطه تعاریف دیگران معرفی میشوید این معرفی همیشه خوب نیست. اما زمانی که خودتان دست به ساخت برندکارفرمایی و معرفی آن میزنید میتوانید هرآنچه که میخواهید را به نمایش گذاشته و به واسطه خصوصیاتتان شناخته شوید.
رفتار و رویکردی متناسب با هر شبکه اجتماعی را فراموش نکنید
روشن است زمانی که در شبکههای اجتماعی مختلف فعالیت دارید باید متناسب با هر فضا رویکرد، ادبیات و محتوای متفاوتی داشته باشید. مخاطب شما در اینستاگرام انتظار محتوای متفاوتی نسبت به لینکدین دارند و یا در توییتر ادبیات متفاوتتری باید داشته باشید. قطعا نباید شخصیت برند خود را فراموش کنید اما باید قوانین و فرهنگ شبکههای اجتماعی را نیز در تولید محتوا درنظر گیرید.
کیفیت را فدای کمیت نکنید
کیفیت محتوای تولید و منتشر شده اهمیت بیشتری نسبت به کمیت آنها دارد. مخاطبان شما دوست دارند در هفته ۲ یا ۳ ویدئو با کیفیت و خلاقانه و حتی سرگرم کننده ببینند تا ۱۰ محتوای بی ارزش و بیکیفیت. فراموش نکنید برای ساخت و معرفی برندکارفرمایی خود از انواع مختلف محتوا باید استفاده کنید ویدئو به خوبی میتواند مفاهیم مورد نظر شما و فرهنگ سازمانتان را معرفی کند پس ساخت ویدئو را فراموش نکنید و از طرفی دیگر خلاقیت را فراموش نکنید.
لازم است بدانید یک سازمان موفق همیشه به فکر سازماندهی برندکارفرمایی خود میباشد و فقط هنگام مشکلات بازار به فکر برندکارفرمایی نیستند.
برند کارفرمایی است که میتواند باعث ارتقاء شرایط سازمان شود و به کمک سازمان برای حفظ و نگهداشت نیرو و جذب نیرو آید.
برند کارفرمایی باید بتواند برای سوالات زیر جوابهای قانع کنندهای داشته باشد:
چرا افراد جویای کار باید یک سازمان را برای کار انتخاب کنند؟
چرا نیروها و کارکنان یک سازمان باید بمانند و تغییر شغل ندهند؟
مزایای برند کارفرمایی:
ایجاد تمایز نسبت به رقبا
برند کارفرمایی شما، معرفی و ارائه آنچه که هستید و یا دلتان میخواهد که باشید میتواند دربردارنده وجه تمایز شما و دیگر رقبا باشد. تاکید بر همین تمایزهایی است که برتریها را نشان میدهد.
هزینههای جذب نیرو کاهش مییابد
هرچه برند کارفرمایی شما قویتر باشد جذب نیرو راحتتر و با هزینههای کمتری انجام میشود. قوی بودن سازمان باعث میشود تا در بیشتر مواقع نیروهای قوی و مستعد آماده همکاری باشند و حتی پیش از اینکه سازمان اعلام کند که نیاز به استخدام نیرو دارد افرادی همیشه رزومه خود را برای سازمان بفرستند و اعلام تمایل به همکاری کنند.
همین کار سبب میشود تا هزینههای جذب نیرو به طور چشمگیری کاهش یابد. از طرفی دیگر اگر برند کارفرمایی خوبی نداشته باشید و از خوشنامی کافی در بازار کار بهرهای نبرده باشید یا کسی شما را نشناسد، حتی زمانی که آگهی استخدامی منتشر میکنید خیلی از کارجویان مخصوصا کارجویان ماهر و توانمند که خوشنامی و شهرت سازمان برایشان مهم است برای استخدام اقدامی نمیکنند.
ماندگاری کارکنان در سازمان بهبود مییابد
ماندن نیروها در سازمان شما مزایای بسیاری دارد، نیرویی که برای آموزش او وقت و پول زیادی هزینه شده نباید به خاطر اتفاقات قابل کنترل سازمان شما را ترک کند. به حرفه ای کارمندانتان گوش کنید و نگرانیهای آنها را برطرف کنید.
زمانی که کارمندانتان از سازمان رضایت داشته باشند تبدیل به سفیران شما خواهند شد. قطعا تعریف و تمجید افرادی که با یا برای سازمان شما کار میکنند قابل پذیرش و باور است. بخشی از شهرت شما توسط کارمندانتان شکل میگیرد و برند کارفرمایی شماست که به ساخت این شهرت کمک میکند.
واقعی باشید
سعی کنید صادق باشید و واقعیتها را نشان دهید. روشن است که هیچ سازمانی انقدر کامل و بینقص نیست که هیچ مشکلی نداشته باشد. روشن است که نباید بزرگ نمایی کرد و مشکلات و یا مزایای یک سازمان را بیشتر از آنچه که هست نشان داد و به واسطه یک مشت دروغ به جلب نظرات دیگران پرداخت. اما اینجاست که برندکارفرمایی شما نوع رفتارتان در مواقع مقابله با مشکلات را مشخص میکند.
شهرت خود را از نظر مخاطب بررسی کنید
شاید کار، شهرت و نامتان به نظر خود شما مشکلی نداشته باشد ولی آنچه مهم است نظر مخاطب، کارمندان و مشتریان شماست. برای اینکه از شهرت خود آگاهی داشته باشید باید از نظرسنجیها استفاده کنید. جلسات مختلف با کارمندان، مصاحبههای خروج، نظر سنجی کارمندان (کارمندان جدید و قدیمی) و … میتوانند منابع خوبی برای ارزیابی خود و برندکارفرمایی شما باشد.
پیشنهاد مطالعه: دانلود مقاله برندینگ کارفرمایی
برند کارفرمایی شما میتواند شامل مجموعهای از دلایلی باشد که باعث میشود افراد با استعداد و شایستهای که به دنبال کار هستند شما را انتخاب کنند. هر شرکت به واسطه ارزشهای پیشنهادی خود میتواند کارجویان را تشویق به قبول یک پیشنهاد شغلی کرده و یا این تمایل را در افراد ایجاد کنند که برای کار در این شرکت درخواست دهند. از طرفی دیگر برندکارفرمایی شما میتواند باعث ماندگاری کارمندانتان شود. در بسیاری از سازمانها مشکلات موجود مثل حقوق و مزایا، رفتار نادرست، فرهنگ سازمانی نامناسب، شفاف نبودن مسیر شغلی، نبود امکانات لازم و… باعث می شود تا سازمان نیروهای بسیار خوب خود را به راحتی از دست دهد.
“شرکت دیجیتال مارکتینگ شراگیم” افتخار اجرای پروژههای موفق برندینگ برای شرکتهای مختلف را با اهداف مختلفی از قبیل نگهداشت و رضایت نیروها و کاهش هزینه جذب نیروی متخصص داشته است. تیم ما با کمک مدیران زبده منابع انسانی و طراحی نقشه راه برای برند شما خصوصا با تبلیغات لینکدین میتواند نقش به سزایی در معرفی ارزشها و مزایای برند شما ایفا نماید.
برند کارفرمایی چیست؟
برند کارفرمایی، تصویری است که با آوردن نام مجموعه شما در ذهن کارجویان، فعالان بازار کار و فعالین صنعت تداعی میشود
ابزارهای ساخت برندکارفرمایی
برگزاری رویداد، آموزش، رضایتمندی کارکنان و فعالیتهای مسئولیت اجتماعی جزو ابزارهای گسترش برندکارفرمایی است.
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
من با هر مدیر منابع انسانی که صحبت کردم هیچ تفاوتی با مدیر کارگزینی نداشت و ارتقا برند شرکت از نظرشون اصلا اهمیتی نداشت
جالب بود :))